Raquel Pelta
Dimarts, 15 desembre 2020 a les 20:00h

A través de JITSI

Disseny per la intervenció social

Accés online a la xerrada: https://meet.jit.si/dimartsdisruptius 

Raquel Pelta és investigadora i historiadora del disseny, Doctora per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (2006), Llicenciada en Geografia i Història (1989), Llicenciada en Comunicació Audiovisual (2007), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (2013) així com màster en Treball social, Estat del Benestar i Metodologies d’Intervenció Social (2017) i màster en Societat de la Informació i del Coneixement (2011). En els darrers anys ha realitzat recerca sobre la història del disseny gràfic a Espanya pel Museu del Disseny. També va ser assessora de l’Observatori del Disseny i l’Arquitectura de Múrcia. Ha rebut diferents premis com el Premio Gràffica (2011) o el Premi Laus d’Honor (2015).

El ‘Disseny social’ és una pràctica interdisciplinària i col·laborativa dirigida a la satisfacció de les necessitats humanes, oposada al mercat, preocupada pel desenvolupament de productes i serveis que volen resoldre problemes socials i orientada a «dissenyar maneres per abordar qüestions socials (com ara la pobresa i l’aïllament social). Un bon nombre de projectes realitzats des de mitjans dels anys dos mil als Països Nòrdics, Gran Bretanya i Austràlia (entre d’altres), han posat de manifest que el disseny social pot ser una eina útil en projectes d’intervenció social. En aquests projectes la persona que dissenya té una presència completa en la realitat social sobre la qual ha d’intervenir i es converteix en una facilitadora que guia el procés de disseny però que, també es relaciona amb altres experts per trobar una solució a un problema compartit per totes les parts interessades.

En aquesta xerrada parlarem de la col·laboració entre el món del disseny i persones expertes en l’àmbit social, en el desenvolupament d’intervencions socials, tot presentant algunes experiències.

Enllaç al vídeo de l’entrevista “Disseny i transformació social”.