«Dark Patterns i disseny del comportament en economia digital»

Liliana Arroyo

Crònica Liliana Arroyo
Ens va visitar el Dimarts, 30 novembre 2021

des. 20, 2021

«Disseny persuassiu»
... o per què ens costa tant deixar de mirar el mòbil

‘Què és el que fa que miri el mòbil tan sovint?’ és la pregunta que ens vam fer amb Liliana Arroyo el passat Dimarts Disruptiu de novembre. La Liliana Arroyo és investigadora de l’impacte social de les eines digitals en la manera de fer, de sentir i de relacionar-nos, i participa en diferents mitjans de comunicació on difon els seus coneixements i treballs per a la transferència del coneixement.

Durant la presentació vam descobrir que hi ha una part de la ciència que es dedica a analitzar i dissenyar els comportaments humans, i que aquesta té un pes molt important en l’àmbit tecnològic i de l’ús del món digital. Des de les ciències socials s’entén que les decisions estan condicionades per elements cognitius, emocionals, culturals, socials i psicològics. Això s’anomena Behavioral Economics o Economia del Comportament.

La teoria de ‘l’empenteta’ ens parla de com prenem les decisions si d’alguna manera se’ns deriva a prendre-les amb una lleu empenta

L’entorn físic ja és ple de condicionants del comportament, com ara fer que unes escales sonin o s’il·luminin perquè la gent pugi a peu, que una paperera tingui una xarranca per arribar-hi incentivant que hi llencem les escombraries, o que es vengui menjar saludable i fruita en màquines on habitualment trobem snacks i begudes amb sucre.

Què separa la persuasió de la manipulació?

Vam tenir l’oportunitat de compartir i comentar amb la Liliana com se’ns condiciona en l´ús de les xarxes socials, dels espais web per a fer passos envers a consultar, comprar o fer like. Perquè en el fons el que es busca de nosaltres és la informació personal, què ens agrada o què no ens agrada gent, què podríem consumir, amb quines persones… Algunes recomanacions que van sorgir en la sessió van ser: treure totes les notificacions per tal de mirar el mòbil quan nosaltres ho decidim, deixar el mòbil fora de l’habitació quan dormim (inclús estant en mode avió), donat que no permet tenir un son relaxat, i la més sorprenent: a través de l’accessibilitat posar el nostre mòbil en blanc i negre perquè a través dels colors també es condueixen les nostres accions.

Una jornada realment interessant i descobridora, ja sabem una mica més com relacionar-nos amb el nostre aparell inseparable, la nostra extensió corporal, que és el mòbil. Us esperem a la propera trobada l’any 2022.