«Fem un centre de recerca sobre les escombraries»

Nada Tozija

Crònica Nada Tozija
Ens va visitar el Dimarts, 10 novembre 2020

nov. 16, 2020

«TransfoLAB BCN, el futur de la fabriació i la sostenibilitat»
Dissenyar sobre les escombraries

Nada Tozija és partner/architecture i Co-fundadora del TransfoLAB BCN, un centre barceloní, ubicat al Poble Nou, on es troben diferents professionals creatius del món del disseny, la innovació, la producció i l’experimentació amb els residus, tal com ella mateixa descriu “un centro de investigación sobre la basura” per a makers, dissenyadors/es, arquitectes, artistes i entusiastes de la creació.

Nada Tozija ens ha presentat el TransfoLAB BCN com un espai de coworking en què el disseny de cada professional creatiu permet trobar noves vides a la matèria de rebuig, afavorint així l’economia circular i la reducció de residus com una filosofia compartida per tots els seus membres. Però no és només això, el fet de compartir l’espai i les motivacions, genera unes sinèrgies que també permeten la creació conjunta de productes, l’experimentació amb materials i la difusió d’aquesta manera d’entendre la reutilització mitjançant diferents esdeveniments oberts al públic general.

Els objectius del centre es poden resumir en, per una banda, la creació de nous objectes a partir de materials reutilitzats que es troben al rebuig. Això implica que les creacions tindran un cost que no sempre se sap valorar per part del públic general, donat que no sempre es té en compte la tasca que hi ha darrera, com pensar el disseny, elaboració del prototip, recopilació del material i elaboració, que de vegades implica igual o més temps que fer-ne un de nou en una producció en massa. Nada pensa, però, que mica en mica aquesta mentalitat està canviant i les persones ens anem fent més sensibles a la feina que tot plegat implica.

La idea és fer propostes open-source, sense patentar

Per altra banda TransfoLAB BCN té un objectiu formatiu, acollint alumnes d’escoles així com universitaris, implicant-los en el disseny i creació d’objectes. Tenen alumnes d’escoles i instituts del barri, alumnes del programa de recapacitació “Tasta la vida” de la Fundació Pare Manel, estudiants universitaris en pràctiques del programa d’Erasmus i es fan propostes per desenvolupar projectes entre professionals i estudiants sobre un tema determinat.

Així, Nada amb el seu projecte que va iniciar fa uns deu anys, entén que el disseny no només pot aportar materials reciclats bonics sinó que pot i ha d’ajudar a resoldre problemes com la sobreproducció o l’acumulació de residus. El programa formatiu que desenvolupa també participa d’aquest objectiu d’educar i conscienciar la població en general. En el futur més proper, durant el 2021, es vol crear un espai de digitalització dins el TransfoLAB BCN, es durà a terme el projecte BioKitchen amb projectes de disseny amb material biodegradable i al 2022 s’obrirà un nou centre a Atenes, Grècia, el TransfoLAB ATH.

Neveres convertides en sofà, làmpades fetes amb rodes de bicicleta, cotxes convertits en neveres… tot un món per descobrir obert a tothom. Com sempre, la disrupció està servida i a l’abast de totes i tots. Ens retrobem el mes que ve.