«Hem obert la porta a un món desconegut»

Neus Domingo

Crònica Neus Domingo
Ens va visitar el Dimarts, 16 juny 2020

juny 22, 2020

«La nanotecnologia i el país de les Meravelles»
Benvinguts al nanolític. L’era dels nanomaterials i la nanotecnologia

Neus Domingo Marimón, Doctora en física de la UB, ha estat la nostra darrera convidada als  Dimarts Disruptius del curs 2019/20. Ha estat un recorregut llarg, ple d’experiències per a tot l’equip, i que ha quedat tancat amb una convidada d’excepció que novament ens ha trasbalsat amb les seves aportacions.

En primer lloc ens va fer una explicació molt clara i gràfica del que significava la mesura nano i del que era un nanòmetre. Mides més petites que els àtoms, que tenen efectes i interaccions amb materials que resulten desconeguts, diferents dels que coneixem, i que requereixen l’aprofundiment des de la comunitat científica. Segons Domingo, hi ha hagut un procés tecnològic per a fer les coses cada vegada més petites, però de fet aquesta mena de recerques sobre nanociència només fa vint anys que es promouen.

Hem obert la porta a un món desconegut

La nanotecnologia arriba al límit dels materials tal com els coneixem, per exemple s’ha comprovat com el Carboni ofereix opcions novedoses i interessants quan es presenta en mesura nanomètrica. Segons ens va explicar la investigadora, en aquesta ciència ens trobem una mica com Alícia al país de les meravelles, on les lleis físiques conegudes no funcionen igual, un món on els materials es comporten diferent que en altres formats més grans. Alguns exemples que vam poder conèixer serien teixits bactericides que no permeten infeccions o vidres de finestres que reaccionen davant situacions de maneres diferents (com ara que no es taquin amb l’aigua de la pluja perquè són hidrofòbiques, que s’enfosqueixen quan fa massa sol o inclús es tornen foscos amb un interruptor o fins i tot que tinguin una funció de placa solar quan els toca el sol).

Quan mirem la realitat amb mida nano estem com Alícia al país de les Meravelles

En definitiva, estem parlant de com reaccionen diferents materials barrejats amb nanomaterials perquè tinguin unes propietats determinades. Per a fer-ho bé, a més, cal que les disciplines que tant sovint treballen per separat (física, química, biologia…) es tornin a unir per tal de donar una resposta més enriquidora i poder-ne abastar totes les possibilitats. Existeix una transversalitat inherent a la nanociència. Això significarà un canvi transcendental, veure la vida d’una forma diferent, ens la mirarem des d’un altre punt de vista. No sabem si estarem preparats, però en tot cas els Dimarts Disruptius ens ajudaran a acostar-nos-hi una mica més. Com sempre teniu tota la informació dels visitants passats i que vindran al nostre web de dimartsdirusptius.cat.

Us esperem el curs que ve amb moltes propostes motivadores. Bon estiu.